Innehåll

1177
För omedelbar rådgivning, ring 1177

Psykolog online: Hur du hittar rätt psykolog för dig

Att söka en psykolog online kan vara skrämmande. Hur hittar du rätt psykolog med så många alternativ? Och så många olika vårdgivare? Det är viktigt att tänka på vad du söker hos en psykolog. Behöver du någon som är specialiserad på ett visst område? Eller vill du ha en terapeut som är mer holistisk och fokuserar på hela människan? Först och främst bör du fundera på vad du behöver hjälp med i ditt liv. Vilka är dina mål med terapin? Vad hoppas du uppnå? När du vet vad du letar efter kan du börja begränsa ditt sökande. Här är några tips om hur du hittar rätt psykolog på nätet.

psykolog online

Först och främst bör du fundera på vad du behöver hjälp med i ditt liv. Vilka är dina mål med terapin? Vad hoppas du uppnå? När du vet vad du letar efter kan du börja begränsa ditt sökande. Här är några tips om hur du hittar rätt psykolog på nätet.

1. Identifiera dina behov och mål

Fundera på vad du behöver hjälp med i ditt liv. Vilka är dina mål med terapin? Vad hoppas du uppnå? Dina mål kan vara att förbättra din relation, hantera stress eller övervinna fobier. Genom att förstå dina behov och mål kan du hitta en psykolog som har den rätta kompetensen och erfarenheten för att hjälpa dig.

2. Sök efter psykolog inom ditt område

Om du har en specifik problematik eller diagnos, leta efter en psykolog som är specialiserad inom detta område. Det finns psykologer som är experter på områden som exempelvis depression, ångest, ätstörningar, trauma eller parterapi. Genom att välja en specialist ökar chansen att du får den bästa hjälpen för din situation.

3. Bedöm erfarenhet och kvalifikationer

När du hittar en psykolog online, undersök deras kvalifikationer och erfarenhet. Se till att de är legitimerade psykologer och har lämplig utbildning för att ge dig den hjälp du behöver. Det är också bra att veta om de har erfarenhet av att arbeta med liknande problem som du har.

4. Kolla recensioner och omdömen

Läs recensioner och omdömen från andra patienter för att få en uppfattning om hur psykologen arbetar och vad deras tidigare klienter tycker om dem. Detta kan ge dig en bättre bild av om psykologen kan vara rätt match för dig.

5. Kontakt

När du hittat en psykolog som du tror passar dig, se till att ni kan förstå varandra, pratar samma språk och var uppmärksam på om du i samtalet får frihet att uttrycka det du känner. En bra psykolog tillåter tveksamhet och motstånd, och om du inte upplever att kontakten blir bra kan du alltid byta psykolog, vilket är lättare med psykolog online. 

Du behöver också oftast en internetuppkoppling, kamera och mikrofon för att kunna genomföra videosamtal. Oftast har dagens mobiltelefoner allt som behövs för att upprätta kontakt med en psykolog online. 

Behandling online?

Utvecklingen har gått fort, för bara 10 år sedan hade det varit otänkbart att bedriva behandlingar över internet. Men faktumet är att mycket visar på att behandling online kan vara jämnvärdig en behandling i fysisk person. De senaste årens restriktioner och brist på fysiska möten har snabbt påskyndandet av behandling över video. Även fast dessa nya former av behandlingar pågående utvärderas så finns det idag inte ett konsensus om internet-behandling generellt. Däremot har man kunnat visa att internet-behandling möjligen kan vara likvärdig när det kommer till ett flertal diagnoser såsom social ångest, hälsoångest och depression¹.

Det finns många andra fördelar med behandling på nätet för patienter. Den första är att det kan vara bekvämare, eftersom de inte behöver resa för att träffa psykologen. För det andra kan det vara billigare eftersom terapeuten inte behöver resa eller boka tid för möten. För det tredje kan det göra det möjligt för människor som normalt inte skulle söka hjälp att få tillgång till vård.

KBT Online

ikbt

KBT är den vanligaste formen av behandling som sker online och benämns då ofta som iKBT. Ett flertal större privata vårdgivare har snabbt gjort sig ett namn genom att erbjuda KBT online. Några av dessa är Kry, Mindler, DinPsykolog och Mendly. Dessa tar ofta lika mycket betalt som en vårdcentral, och den mesta kostnaden står skattebetalarna för. Regionala vårdgivare kan också erbjuda iKBT. Ta isåfall kontakt med din vårdcentral eller 1177 för att veta mer om hur du kan få tillgång till deras plattformar.

iKBT är en implementation av kognitiv beteendeterapi genom användandet av digitala plattformar som t ex chattar eller videosamtal. Terapeuten arbetar tillsammans med sin patient för att hjälpa denne att förstå sina tankar och känslor och hur de påverkar dennes beteenden. En patient lär sig sedan färdigheter för att hantera sina känslor och ändra negativa tankemönster.

Psykodynamisk terapi online

Utöver KBT kan även psykodynamisk terapi erbjudas online. Psykodynamisk terapi fokuserar på att utforska patientens omedvetna processer och hur dessa påverkar deras beteende, känslor och relationer. Även om det inte är lika vanligt som iKBT kan det finnas terapeuter som erbjuder psykodynamisk terapi via video- eller telefonsamtal.

Mindfulness-baserad terapi online

En annan behandlingsmetod som kan erbjudas online är mindfulness-baserad terapi. Denna typ av terapi lär ut tekniker för att hjälpa patienter att bli mer medvetna om sina tankar och känslor i stunden och att hantera dem på ett icke-dömande sätt. Denna behandlingsform kan vara särskilt användbar för personer som lider av ångest, stress eller depression.

E-terapi och självhjälpsprogram

Förutom traditionell terapi med en psykolog finns det också e-terapiprogram och självhjälpsprogram som kan vara till hjälp för vissa personer. Dessa program kan inkludera självhjälpsmaterial, övningar och tekniker som du kan arbeta med på egen hand, eller med stöd från en terapeut via chatt eller e-post. Dessa kan vara ett kostnadseffektivt alternativ för dem som inte har råd med eller tillgång till traditionell terapi.

Akutpsykolog online

I en akut nödsituation, ring alltid 112. Vid behov av akut psykiatrisk vård, kontakta 1177 för att bli hänvisad till din regions akutpsykiatri.

Om du letar efter en psykolog för kontakt samma dag, då kan många av de nuvarande aktörerna erbjuda dig det. Notera att de ofta hänvisar akuta ärenden till akutpsykiatrin.

Gratis psykolog online

Vissa aktörer erbjuder gratis psykologhjälp online. Har du ett frikort så får du oftast en psykologkontakt utan extra kostnad för dig – även fast det betalas av skatten.

Vanliga frågor

Priset för en psykolog online  varierar beroende på erfarenhet, specialisering och plats. Det kan kosta mellan 500 och 2 000 SEK per session, och i vissa fall så gäller frikort i Sverige. Vissa försäkringar täcker också psykologkostnader.

Det finns många bra psykologappar, och den bästa beror på dina individuella preferenser och behov. Några populära alternativ är Kry och Mindler. Prova några av dem för att se vilken som passar dig bäst och erbjuder de tjänster du söker.

Internet har många psykologer att erbjuda. Men hur kan du vara säker på att du väljer rätt psykolog? Här är några tips:

  • Det första steget är att se till att psykologen har ett gott rykte. Titta på deras kvalifikationer och erfarenhet. Se till att de har lämpliga referenser och utbildning.
  • Läs recensioner från andra patienter. Se vad andra har sagt om sina erfarenheter.

Hos de flesta vårdaktörerna så kan man också be om att få prata med en psykolog på sitt eget språk. Känner man att man inte träffat rätt går det ofta att få hjälp med att byta psykologkontakt.

Referenser